131019098
2 Mayıs 2024, Perşembe

PETKİM’DE YAŞANANLAR “CADI AVINA” DÖNÜŞTÜ

5 Haziran 2017, Pazartesi 10:19

     


Aliağa Emek ve Demokrasi Platformu bileşenleri Demokrasi meydanında Petrol-İş’in örgütlü olduğu PETKİM’de yaşanan işten çıkarmaları basın açıklaması ile protesto etti.

Açıklama öncesi konuşan Petrol-İş Aliağa Şubesi Başkanı Ahmet Oktay: "15 Temmuz süreci yaşandı bu ülkede. Her defasında söylediğimiz bir şey var. Bu yaşananların hiç birinin müsebbibi biz değiliz. Ama olay öyle bir noktaya geldi ki bu ülkede yaşananların müsebbibi sanki biz emekçilermiş gibi bazı uygulamalarla karşılaşıyoruz. Arkadaşlarımız iddia edildiği gibi herhangi bir suç unsuruyla karşı-karşıya olmadıklarını çok açık ve net bir şekilde görüyoruz. Yaklaşık 20 gündür bu arkadaşlarımız işinden-aşından edilmesine rağmen devletin hiç bir yetkilisi gelip bu arkadaşlarımıza herhangi bir şey sormadı. Bugüne kadar yapmış olduğumuz takibat ve ilgililerle yapmış olduğumuz görüşmelerde de bizim önümüze konan herhangi bir belge yoktur. Dolayısıyla bu işin bir cadı avına dönüştüğünün bir göstergesidir bugün yaşananlar. Başta SOCAR yönetimi olmak üzere bu işi fırsata çevirmek isteyen herkesi buradan protesto ediyoruz." dedi.

Basın açıklamasını platform bileşenleri adına okuyan Disk Genel-İş Aliağa Belediyesi İşyeri Temsilcisi Sinan Uğur “OHAL soruşturması kapsamı bahane gösterilerek 24 üyemizin iş akitleri fesih edilmiştir. Bizler bu zamana kadar suç unsuru teşkil eden hiç kimsenin savunuculuğunu yapmadık fakat hiçbir somut gerekçe olmadan OHAL sürecini fırsata çevirmeye çalışanlara da sessiz kalmayacağız.” dedi.

İşten çıkarılan işçilerin herhangi bir terör örgütüyle alakaları olmadığını devlet yetkililerine ve PETKİM yönetimine defalarca sunmalarına rağmen hiçbir sonuç alamadıklarını vurgulayan Uğur yaşananların bir cadı avına dönüştüğünü, bununla da kalmayıp işverenlerin OHAL sürecini fırsata çevirerek emek hırsızlığı yaptıklarını belirtti.

Hukuksuzca işten çıkarmalar son bulsun!

Patronların hiçbir kural tanımadığını ifade eden Sinan Uğur “İşten atılan arkadaşlarımızın işe iade süreçleri devam etmektedir. Bu anlamda OHAL süreci de devam etmekte olup, bütün işverenler işten atmaları bu kapsama sığdırmaya çalışmaktadır. Bizler toplu sözleşmelerinin devam ettiği bir süreçte haksız hukuksuz ve mesnetsiz bir şekilde iş akitleri feshedilen işçi kardeşlerimiz, işe dönene kadar ve hakları ve itibarları iade edilene kadar, yanlarında olmaya devam edeceğiz.” dedi.

Mücadelelerinin hukuksuzluklar son bulana kadar süreceğini ifade edeceğini belirterek açıklamayı sonlandıran Sinan Uğur’un ardından işten çıkarılan işçilerden biri olan Onur Ulu söz alarak destek veren herkese teşekkürlerini sundu.

20 gün önce işten çıkarıldığını, 10 günü aşkın süredir Petrol-İş Aliağa şubesinin önünde tek başına bir direniş başlattığını belirten Onur Ulu “İşçi havzası olarak bilinen bu kentin üzerinde adeta bir ölü toprağı var. Buradaki işçiler uzun zamandır bir direniş göstermediler. Belediye işçileri işten atıldığında 3 yıl önce bir direniş olmuştu. O tarihten bugüne kadar bu kentte bir direniş olmadı. Bu bu kentteki bütün emekçilerin sorunlarının çıkış kaynağı aynı, sermaye iktidarı. Sorunlarımızı ortaklaştırmamız için bir araya gelelim. Bundan sonrası için elbirliğiyle ortak mücadele zemini kuracağımız bir birliktelik kuralım.”

“Benim direnişim tüm işçilerin sorunlarını dile getirmenin vesilesi olsun”

Kendisine yapılan saldırıyı geri püskürtebilirlerse gelecekte yaşanacak sorunlara karşı da bir umut yeşertmiş olacağına olan inancını belirten Ulu açıklamaya katılan herkesten bu direnişi sahiplenmelerini rica etti. “Bundan sonra atacağım her adımda benim yanımda olmanızı ve işe geri dönüşümle ilgili mücadele sürecinde üzerinize düşen sorumluluğu yerine getirmenizi istiyorum” diyerek konuşmasını bitirdi. Basın açıklaması katılımcıların destek sloganları ve alkışlarının ardından sonlandı.

(EREN SARAN) 







 
Son Eklenen Haberler