131019098
1 Mayıs 2024, Çarşamba

TGS’DEN MESLEK HASTALIKLARI VE İŞ GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ

7 Haziran 2016, Salı 07:35

     


Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), İzmir’de çalışan gazeteciler ve gazeteci adaylarına meslek hastalıkları, gazetecilerin hakları ve yeni medya konulu seminer düzenledi.

TGS İstanbul Şube Başkanı Gökhan Durmuş ve İzmir Şube Başkanı Halil İbrahim Hüner'in de katıldığı seminere iletişim fakültesi öğrencilerinin de ilgisi yoğun oldu. Hukuki boyutlarıyla gazetecilik ve gelişen iletişim teknolojileriyle haberin dönüşümünün tartışıldığı seminer üç oturumdan oluştu.

GAZETECİLERİN SORUNLARI TARTILIŞDI

Karaca Otel’de gerçekleşen etkinlikte ilk sunumu Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Hukuk Danışmanı Avukat Gökhan Küçük yaptı. Meslek hastalıkları ve iş güvenliğine dair yaptığı sunumunda Türkiye ülkemizde meslek hastalığı kayıtlarının tutulmadığına dikkat çeken Küçük, "Mevzuatla ilgili problem yok. Son dönemde AB uyum yasaları çerçevesinde 48 de yönetmelik çıktı. Ama mevzuat ve yönetmeliklerin uygulanmasında sorun var. İşyerlerinin denetiminin özel şirketler aracılığı ile yapılması da en büyük sorunlardan birisi" dedi. Gazetecilerin haber izlemek için gittikleri yerlerde geçirdikleri kazaların iş kazası olduğunu ifade eden Küçük, "Polis ya da göstericiler tarafından darp edilmek, Can Dündar'ın yanındaki muhabirin kurşun yemesi de iş kazasıdır. Yapılan iş ruhen özre uğratıyorsa o da iş kazası içerisinde değerlendirilir" diye konuştu.

YENİ MEDYA KONUŞULDU

Basın kanununda gazetecilerin haklarını anlatan TGS Hukuk Müşaviri Avukat Meliha Selvi, fazla mesai, yayının tatile girmesi veya kapatılması durumunda gazetecilerin hakları, hizmet akdinin sona ermesi, gazete ve televizyonların yayın politikalarının değişmesi, feshe itiraz gibi gazetecileri yakından ilgilendiren konular hakkında hukuki bilgiler paylaştı. 3. oturum ise TGS Genel Sekreteri Mustafa Kuleli’nin "Yeni Medya" konulu sunumuyla devam etti. Kuleli, sunumunda, teknolojideki değişimin haberciliğe yansıması temelinde "robot gazetecilik", "veri haberciliği" konularına değindi.

KATILIMCILARA SERTİFİKALARI VERİLDİ

 Günümüz gazeteciliğinin dijital dünyadaki farklı boyutlarına dikkat çeken Mustafa Kuleli, "Sosyal haklarımız konusunda gazetecilerin açığı olduğunu tespit ederek bu projeye imza attık. Eğitimlerimizde evet sorunlar var ama o sorunlara çözüm önerilerimiz de var. Yıl içerisinde 6 ilde eğitim programı düzenleyeceğiz" dedi.  İzmir’de bu kadar genç kitlenin eğitime katılım göstermesinde mutluluk duyduğunu belirten Kuleli, Türkiye Gazeteciler Sendikası çatısı altında örgütlenmenin önemine dikkat çekti. Yaz aylarında eğitimine ara vereceklerini söyleyen Kuleli, Eylül ayı itibariyle Eskişehir, Bursa ve Ankara’da olacaklarını duyurdu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile birlikte düzenlenen eğitim programının ardından katılımcılara sertifika verildi.

(Emel Oturak)







 
Son Eklenen Haberler