131019098
30 Nisan 2024, Salı

FETÖ DURUŞMALARI DEVAM EDİYOR

8 Haziran 2017, Perşembe 06:43

     


İzmir'de Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine ilişkin davanın duruşmasında, Ege Ordu Komutanlığındaki tanıklar dinlendi.

FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in bir numaralı sanık olduğu davanın görülmesine Aliağa Ceza İnfaz Kurumu Kampüsü'ndeki salonda devam edildi. İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, bazı tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile taraf avukatları katıldı. Tanık Ege Ordu Komutanlığında kurmay albay olarak görev yapan Ş.M. darbe girişiminin yaşandığı gün 15.00'de mesaiden ayrıldığını, akşam saatlerinde televizyonda gördüğü haberler nedeniyle bir anormallik olduğunu düşündüğü için birliğe gittiğini belirtti. Karargaha girdiğinde Maltepe Askeri Lisesinden 8-10 subayın komutanlığa geldiğini duyduğunu ifade eden tanık, komutanlıkta birliklerin durumunu öğrenmeye çalıştığını ve tutuklu sanık eski Ege Ordusu Komutanlığı Kurmay Başkanı Tümgeneral Memduh Hakbilen'in saat 03.00-03.15 civarında karargaha geldiğini söyledi.

"Hakbilen, 'Hepinizi mahvedeceğiz' diyordu"

Tanık Ş.M. Hakbilen'in Kara Kuvvetleri Komutanlığından karargaha gelen sıkıyönetim direktifinin dikkate alınması yönünde gelen mesajı alarak Ege Ordu Komutanı Orgeneral Abdullah Recep'in yanına gittiğini, Orgeneral Recep'in Ordu Harekat Merkezi'ne sinirli bir şekilde gelerek 'Bu mesaj neyin nesi? Bu (Memduh Hakbilen) ne biçim konuşuyor? Kendisini görevden aldım, birliklerle irtibatını kesiniz.' dediğini ifade etti. Tanık Ş.M. 11. ve 19. Motorize Piyade Tugayı'ndan tankların İzmir'e intikal ettirilmesi yönünde emir verildiğini duyduklarını, Orgeneral Recep'in istihbarat başkanı M.A.T.'ye "Memduh Hakbilen'e sor, o mu vermiş emri?" demesi üzerine Hakbilen'in "Evet ben verdim, sabahleyin tanklar burada, hepinizi mahvedeceğiz." dediğini aktardı.

Bu ifadeleri tutanak altına aldıklarını söyleyen tanık Ş.M. Orgeneral Recep'in o akşam İzmir Cumhuriyet Başsavcılığıyla irtibat halinde olduğunu ve Kurmay Başkanı Memduh Hakbilen'in tutuklanmasını talep ettiğini dile getirdi. Tanık Ege Ordu Komutanlığında yüzbaşı olarak görev yapan H.Y. karargahtaki karışıklıkları duyması üzerine karargaha geçtiğini, muhabere merkezindeki personelin panik halde ve stresli olduğunu gördüğünü anlattı. Karargahta santralin kesik olduğunu ve Orgeneral Recep'in saat 03.00'te "Kalkışanlar hakkında en ağır cezai işlem uygulanacaktır." dediğini belirten tanık H.Y. tutuklu sanık Yücel Atılgan'la santrali kimi kapattığı üzerine konuştuklarını ifade etti. Tanık H.Y. Atılgan'ın daha sonra kendisine "Santral kapatma emrini Eser yüzbaşı (tutuklu sanık Eser Bingül) verdi." dediğini bildirdi.

"10 dakika içerisinde benden haber alınmazsa tanklar burada olacak"

Tanık emekli albay H.A. ise tutuklu sanık Hakan Eser'in kendisini çağırarak Orgeneral Recep'in Edremit'e gideceğini söylediğini, tanık A.D'nin ise kendisine böyle bir programın olmadığını söylediğini belirtti. Tanık H.A. darbe girişimi tarihinde Ege Ordu Komutanlığı genel sekreterinin yerine vekalet ettiğini, saat 23.00'te aranmasıyla karargaha gittiğini anlatarak şöyle konuştu: "Saat 04.00'te işlem koordinasyon odasında otururken komuta kısmından sesler geldi. Hakbilen 'Hayır, hayır, sizin dediğiniz gibi olmayacak. 5 dakikaya bu odadan çıkmazsam canınızla ödersiniz. 10 dakika içerisinde benden haber alınmazsa tanklar burada olacak.' dedi. Hepimiz duyduk bunu. Memduh Hakbilen tecrit altına alındı." Tutuklu sanık Hakan Eser ise orgeneral Recep'in normalde Edremit'e gideceğini, Kara Kuvvetleri Komutanının İzmir'e gelme planı olduğu için programın değiştiğini ve Orgeneral Recep'in kesin bir dille "Gitmiyorum" demediğini ifade etti.

"Hayır, sizin dediğiniz gibi olmayacak"

Tanık A.D. darbe girişimi akşamı olayla ilgili haberleri televizyondan öğrendiğini ve yaptığı telefon görüşmeleri sonucunda ihtiyaç olduğu için karargaha gittiğini ifade etti. Karargaha 04.10'da vardığını ve beklemeye başladığını dile getiren tanık A.D. şunları söyledi:"Memduh Hakbilen bir evrak aldı. 'Komutana arza çıkacağım.' dedi. Sonra Hakbilen'in 'Hayır, hayır, sizin dediğiniz gibi olmayacak' diye başlayan ifadelerini duyduk. Yukarıdan 'Kimse yukarı çıkmasın.' şeklinde uyarı geldi. Hakbilen'in '5 dakikaya kadar bu odadan çıkmazsam bedelini canınızla ödersiniz. 10 dakikaya kadar benden haber almazlarsa deniz tugayına haber verdim, 1 saat sonra burada olacak.' dediğini duyduk." Tanık A.D. Hakbilen'in izne ayrılmadan önce "Edremit için planlama olabilir." dediğini ancak sonra iptal olduğunu söylediğine işaret ederek tutuklu sanık Hakan Eser'in programı Orgeneral Recep'e bildirmeleri yönünde ısrar ettiğini vurguladı. Tanık A.D. "Ben Eser'e 'Onaylanmamış bir planı komutanın önüne koyamam.' dedim. Arz etmediğimizi söyleyince hoşnut olmadı. Kurmay başkanı komutana göstermedikçe biz alıp komutanın önüne koyamayız. Onaylanmış emri yazılı metni önüne getiririz." dedi.

Ege Ordu Komutanlığında albay olarak görev yaptığını belirten tanık K.S. darbe girişimi akşamı çağrılması üzerine karargaha geldiğini ve girişte Maltepe Askeri Lisesinden tanımadığı kişiler gördüğünü söyledi. Tanık K.S. şöyle konuştu: "Girişte Maltepe Askeri Lisesinden kişiler vardı. Onlara 'Ege Ordu Komutanlığına gidin.' demişler. Çalışma odama geçtim. Toplantı olabileceği söylendi. Orgeneral Abdullah Recep bize 'Devletten taraf mısınız, karşı tarafta mısınız?' dedi. 'Devletten.' dedik. Helikopter sesleri duydum. Orgeneral Recep 'Kim çağırdı helikopteri?' dedi. Helikopterlerin gönderilmesi, mukavemet edilirse tutuklanması emrini verdi. Memduh Hakbilen'in karargaha geldiğini öğrendim. Evrak alarak ordu komutanına arz etmeye gitti. Hakbilen'in 'Böyle olmayacak. Sizin dediğiniz gibi olmayacak. 5 dakikaya buradan çıkmazsam canınızla ödersiniz. Denizli'de tugaylar yolda.' dediğini duyduk." Tutuklu sanık Hakbilen'in tanığa 'Neler konuştuk Abdullah Recep'le' demesi ve tanığın ifadeleri tekrar etmesi üzerine Hakbilen, "Konuşmaları hatırlamıyorum. Böyle bir şeyi söylemem çok zor." ifadelerini kullandı.

(AA) 







 
Son Eklenen Haberler