131019098
30 Nisan 2024, Salı

“HERKES ENGELLİ ADAYI OLMASIN”

11 Mayıs 2017, Perşembe 06:52

     


Engelliler Haftası Aliağa’da çeşitli etkinliklerle kutlanmaya başladı

10-16 Mayıs tarihleri arasında kutlanacak olan Engelliler haftası, Aliağa’da da çeşitli etkinliklerle kutlanmaya başladı. Sabah Aliağa Engelliler Derneği Mehteran takımı eşliğinde ‘Engelli Farkındalık Yürüyüşü’ ile başlayan kutlamada dernek üyeleri, Aliağa protokolü ve vatandaşlar Demokrasi Meydanı’ndan geçerek Cumhuriyet Meydanı’nda yürüyüşü sonlandırdılar.

Cumhuriyet Meydanı’ndaki törende saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Atatürk Anıtı’na Aliağa Engelliler Derneği Başkanı İbrahim Erdemir tarafından çelenk konuldu. Törene Aliağa Kaymakamı Dr. Bayram Yılmaz, Jandarma Komutanı Binbaşı Volkan Gürler, Aliağa Emniyet Müdürü Gürcan Alev, Aliağa Belediye Başkan Yardımcısı Mehmedali Özkurt, belediye meclis üyeleri, siyasi partilerin ilçe başkan ve yöneticileri, ALTO Başkanı Adnan Saka, Aliağa İzder Başkanı Duygu Çırak ve vatandaşlar katıldı.

Cumhuriyet Meydanı’ndaki törenin ardından davetliler Engelsiz Kafe’de düzenlenen kahvaltıya geçti. Dernek Başkanı İbrahim Erdemir haftanın anlam ve önemini belirten konuşmasında engelliliğin insanlığın ortak sorunu olduğunu söyleyerek “Doğuştan engelli olunabileceği gibi sonradan İş kazası trafik kazası terör savaşı, yanlış teşhis gibi durumlar sebebiyle oluşabilmektedir. Klasik bir söz olarak şunu diyebiliriz; herkes bir engelli adayıdır. Dolayısıyla engellilere acıyarak bakmak onlara bakarak duygulanmak sorunlara çözüm getirmez. Engelii bireylerin de kendini ifade edebileceği alanlar vardır. Önemli olan bu alanları tespit edip onun üzerine çözüm üretmek olmalıdır.” dedi.

“Eksikliklerimiz giderilmektedir”

Aliağa Engelliler Derneği Başkanı İbrahim Erdemir konuşmasının bir bölümünde Aliağa ilçesinde engellilerin karşılaştıkları sorunların çözüm noktasında Aliağa Kaymakamlığı, Belediye Başkanlığı, siyasi parti ilçe yöneticileri, meclis üyeleri ve STK’lar tarafından birçok önlemlerin aldığını, bundan dolayı teşekkür ettiğini dile getirerek “Kaymakamlığımız Milli Eğitim’e bağlı okullarda özel gereksinimli bireyler için özel sınıflar açmış, kaynaştırma eğitimine tabi tutulmuş ve ortopedik engelli bireylerin okul ve sınıf girişlerindeki mimari engeller kaldırılmış olup, rahat bir şekilde eğitime katılımları sağlanmıştır. Belediyemizle yapmış olduğumuz sosyal sorumluluk projesi kapsamında engelsiz kafemiz oluşturulmuş olup burada engelli arkadaşlarımız istihdam edilmektedirler. Belediye Başkanımız tarafından bu proje kapsamında yeni hizmet binamız tamamlanarak engeli bireylerin hizmetine sunulmuştur. Burada engelli bireylere el becerilerini artırmak, iş hayatına kazandırmak ve rehabilite edebilmek amaçlı kurslar düzenlemekteyiz.” dedi. Çalışamayacak durumda olan, özellikle ağır engelli ve özel gereksinimli engellilerin istihdamı için Aliağa Kaymakamlığı, Belediye Başkanlığı, SGK ile derneklerin ‘Bir engellinin de mutluluğu sen ol’ projesini geliştirdiğini söyleyen Erdemir “Projenin ilk imzası bölgemizde faaliyet gösteren TSGI firması ile yapılmıştır. Bu kapsamda ağır sanayi bölgesinde çalışamayacak durumda olan 10 engelli birey faydalandırılmıştır” dedi.

“Gerekli tedbirler alınsın”

Aliağa Engelliler Derneği Başkanı İbrahim Erdemir konuşmasının sonunda “Herkes engelli adayı olabilir sözünü ben kabul etmiyorum. Herkes bir engelli adayı olmasın artık. Gerekli tedbirler alınsın, sorunlar çözülsün. Ne trafik kazaları, ne iş kazaları olsun, ne terör olsun, ne savaş olsun. Ülkemin çağdaş, modern, mutlu ve huzur dolu yaşanan bir yer olmasını diliyorum” dedi.

Dernek Başkanı Erdemir’in konuşmasının ardından Toki İlkokulu ve Petrokimya Ortaokulu öğrencilerinin folklor gösterileri ile Atatürk İlkokulu öğrencilerinin işaret diliyle müzik gösterisi sergilendi. Program Aliağa Engelliler Derneği’nce oluşturulan Engelsiz Mehteran Takımı gösterisiyle sona ererken, dernek başkanı İbrahim Erdemir katkıları nedeniyle Kaymakam Bayram Yılmaz ile Belediye Başkanı Serkan Acar'ı temsilen Başkan Yardımcısı Memedali Özkurt'a plaket takdim etti.

(BÜLENT PINARBAŞI) 







 
Son Eklenen Haberler