131019098
2 Mayıs 2024, Perşembe

KYME ARKEOLOJİ MÜZESİ İÇİN ÇAĞRI!

11 Eylül 2017, Pazartesi 06:04

     


Doğal ve Kültürel Yaşam Girişimi Sözcüsü, Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi Kurucu Başkanı Ahmet Tuncay Karaçorlu, Polis Karakolu olarak değerlendirilmesi planlanan Aliağa Kyme Arkeoloji Müzesi ile ilgili yetkililere çağrıda bulundu. Karaçorlu, “Bu ulusal ve uluslararası, koruma suçlarına ortak olmayın!'' dedi.

Hükümet Konağı Binası altında bulunan Aliağa Merkez Polis Karakolu’nun, atıl durumdaki Kyme Arkeoloji Müzesi binasına taşınmasına karar verilmiş, Doğal ve Kültürel Yaşam Girişimi Sözcüsü Tuncay Karaçorlu ve beraberindeki bur grup vatandaş ise projeye tepki göstererek müze binası önünde geçtiğimiz günlerde basın açıklaması gerçekleştirmişti. Konuyla ilgili bir açıklama daha yaparak yetkililere seslenen Karaçorlu, “Kültür ve Turizm Bakanlığı’na da bağlı Aliağa Kyme Arkeoloji Müzesi ve Kazı Evi, ülkemiz Turizm ve Kültür Bakanlığı, dönemin Aliağa Belediyesi, İtalya Hükümeti ve İtalya Catania Üniversitesi Rektörlüğü araların da yapılan bir anlaşma ve protokolle uygulamasına başlanmış, tamamlanarak yasal inşaat ruhsatını almış olasına rağmen, basit işlemleri yıllarca geciktirilerek hala Aliağa halkına, yerli ve yabancı konuklara açılmamıştır.” dedi.

‘YIKILMAK İSTENMİŞTİ’

2015 yılında Aliağa Belediyesi’nin yasadışı girişimleri ve ısmarlama raporlarla binayı dayanıksız olarak gösterdiğini, yıkılmak istendiğini ancak Kültür ve Turizm Bakanlığı teknik ekiplerince, yasadışı bulunup yıkımın iptal edildiğini ifade eden Karaçorlu, “Sahte raporlarla, aynı yasadışı sürecin bir parçası olarak 2015 yılında 30 bin kasa inceleme ürünü, belediye tarafından yine yasalara aykırı biçimde, bir kız yurdunun kömür deposuna atılmıştı. Bu yasadışı taşıma işlemi de, yine bakanlık kararıyla ilgili belediyesine, tekrar arkeoloji müzesine ve kazı evine taşıttırılmıştı. Ancak Bakanlık belediyeden, çok basit olan onarımı defalarca yapmasını beklerken günümüz Aliağa Belediyesi, yasal görev ve sorumluluğu olan bu işlemi yine yıllarca yerine getirmemiş, ilgili yasalarımızca bu ağır cezalar gerektiren suçları işlemeye devam etmiştir.” diye konuştu.

‘BATAKHANE OLARAK KULLANILMASINA İZİN VERİLDİ’

Yıllarca yerli ve yabancı konuklara açılması beklenen Kyme Arkeoloji Müzesinin, çok yakınında bulunan, Aliağa Belediyesi, Aliağa Kaymakamlığı, Aliağa Zabıta Müdürlüğü, Aliağa Emniyet Müdürlüğü’ne rağmen, batakhane olarak kullanılmasına izin verildiğini söyleyen Karaçorlu, “Müzenin 10 metre yakınındaki kamu binaları onarılıp, korunurken bu durum akıl almaz suçları tariflemektedir. Kültür ve Turizm Bakanlığımızın ve İçişleri Bakanlığımızın gündemlerinde olan bu ulusal ve uluslararası suçlara, ortak ve taraf olmamanızı bekleriz. Düzenleme girişiminde bulunduğunuz sempozyumun, acilen açılması beklenen Aliağa Kyme Arkeoloji Müzesi’nin sönümlendirilmesi anlamını taşıyan, bir başka yerel tuzağa düşmemeniz dileğiyle.” ifadelerini kullandı.

(VOLKAN GÜNDÜZ) 







 
Son Eklenen Haberler