131019098
19 Mart 2024, Salı

İLACA % 16.37 ZAM: DEPOLAR İSTİFLİYOR, VATANDAŞ MAĞDUR

12 Aralık 2017, Salı 06:42

     


19 Aralık’tan itibaren ilaca zam geliyor. Tam 915 adet ilaç için uygulanacak olan zam oranlarını, bu artışın vatandaşa olan yansımasını Bahar Eczanesi’nin sahibi Bahar Deniz ile görüştük

Türkiye’de kullanılan 915 adet ilacın fiyatları 19 Aralık tarihinde yüzde 16,37 oranında zamma tabii tutulacak. Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından yayınlanan bilgilere göre bin 325 adet ilacın fiyatında herhangi bir değişiklik yapılmaz iken, içerisinde hayati önem taşıyan ilaçların da olduğu 915 ilacın fiyatında yüzde 16.37 artış olacak, geriye kalan 962 adet ilacın fiyatı, tam yüzde 14,03 oranında düşecek.

Bu zam ile beraber vatandaşın yaşayacağı sıkıntıları ve ilaç piyasasında ortaya çıkacak sorunları konuştuğumuz Eczacı Bahar Deniz, “Ülkemizde önümüzdeki iki ay içerisinde 915 kalem ilaç iki kere zamma uğrayacak. Bu zammın kaynağında ithal ilaçların satın alma bedellerinin dövizdeki artışla beraber yükselmesi var. İlk zam 19 Aralık tarihinden itibaren uygulanacakken ikinci zam ise Şubat ayı itibariyle bekleniyor.” dedi.

‘Zamlanacak ilaçlar stoklanıyor!’

Türkiye’de kanser, yüksek tansiyon, astım gibi önemli rahatsızlıkların tedavisinde kullanılan ve devamlılık gerektiren ilaçların %60’ının ithal yolla getirildiğini belirten Eczacı Bahar Deniz, “Bu hastalarımız raporla ilaç alan ve ömür boyu bu ilaçları kullanan kişiler. İlaç fiyatlarında zam yapılacağı duyurulduğundan bu yana depolar zam gelecek ilaçları depoladıkları için biz eczacılar olarak bu ilaçları tedarik etmekte sıkıntı yaşıyoruz. Sonucunda da vatandaş sürekli ve acil kullanması gereken ilaçlara ulaşamadığı için mağdur oluyor. Sağlık Bakanlığı bu konuda depolara yönelik kontrollerde bulunacağını açıkladı. Eğer bu kontroller detaylı ve sistemli bir şekilde yapılmazsa biz eczacılar ve ilaca ihtiyacı olan vatandaşlar için mağduriyet söz konusu olacak.” şeklinde konuştu.

(EREN SARAN) 







 
Son Eklenen Haberler