131019098
19 Mart 2024, Salı

BELEDİYE İŞÇİLERİ ‘AYRIMSIZ KADRO’ DEDİ

13 Aralık 2017, Çarşamba 06:25

     


Taşerona kadro müjdesi olarak açıklanan 950 bin taşeron işçiyi kapsayacak yasa ile ilgili DİSK Genel İş Aliağa Belediyesi taşeron işçileri, iş bırakma eylemi gerçekleştirerek basına açıklamalarda bulundu. Yıllardır hükümetin çeşitli açıklamalarda bulunduğunu fakat bir uygulama olmadığını ifade eden işçiler, “950 bin işçinin kadroya alınacağı sözü gerçeği yansıtmamaktadır” dedi

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı “taşeron işçiye kadro müjdesi”, taşeron işçileri arasında tartışmalara neden oldu. Yeni düzenlemeyle kamuda çalışan 450 bin işçi kadroya alınırken, kadrolu işçilerin haklarından faydalanamayacak olması ve belediyelerde çalışan işçilerin kadroya değil belediye şirketlerine alınacak olması itirazlarla karşılandı. DİSK’e bağlı Genel-İş Aliağa Şube’sinde örgütlü işçiler tüm İzmir’de olduğu gibi Aliağa’da da iş bırakma eylemi yaparak tepkilerini dile getirdiler.

‘2.5 yıldır oyalanıyoruz’

Disk Genel-İş 5 Nolu Şube Aliağa Belediyesi taşeron işçilerinin iş bırakma eyleminde işçiler adına açıklamada bulunan Temizlik İşleri İş yeri Temsilcisi İlham Uluç “Yıllardır sürdürülen ‘taşerona müjde’ yalanlarının yanı sıra, Davutoğlu Başbakanken kamuda çalışan 700 bin taşeron işçisinin kadroya alınacağını söyleyeli 2,5 yıl oldu ve oyalana oyalana bugünlere geldik. Geldiklerinde 150 bin olan taşeron işçi sayısını 2 milyona çıkarılan hükümete zaten güvenilmezdi.” dedi.

Taşeron işçisinin ve sendikaların bıkmadan yürüttükleri mücadeleler sonucu, hükümete adım attırdıklarını ifade eden Uluç, hükümetin önce özel sözleşmeli personel uygulamasını getirmek istediğini ancak bu uygulamanın taşeron sisteminden daha berbat bir sistem olduğunu işçilerin bunu kabul etmediklerini, 950 bin taşeronun kadroya alınacağı sözünün de gerçeği yansıtmadığını söyledi.

‘Taşeron çalışma özelde ve kamuda yasaklanmalı’

İlham Uluç “450 bin merkezi idareye bağlı taşeron işçisine kadro verileceğini açıklayan hükümet, belediyelerdeki 400 bin işçiyi ise belediye şirketlerinde istihdam edeceğini söylüyor. Belediye işçilerine yapılan bu ayrım kabul edilemez. Belediyede çalışan tüm işçiler devlet kadrosuna alınmalı ve taşeron çalışma kamuda da özelde de kesinlikle yasaklanmalıdır. Bizler asıl iş, yardımcı iş ayrımı gözetilmeden bütün taşeron işçilerinin kadroya alınmasını, 4D statüsünde daimi işçi olarak istihdam edilmelerini, kıdem tazminatı dahil geçmiş bütün haklarımızın saklı tutulmasını ve TİS’ten faydalanmak istiyoruz. Bunun dışındaki bütün çözümler oyalamacadır, bizleri tatmin etmemektedir.” dedi.

DİSK Genel-İş İzmir Şubelerinin “Taşeron işçiye ayrımsız kadro” talebiyle düzenlediği iş bırakma eylemlerinin önümüzdeki günlerde de devam edeceğini belirten işçiler, Sendikalı-güvenceli çalışma ve ayrımsız kadro istediklerine dair talepleri ile eylemlerine devam etti.

(EREN SARAN) 







 
Son Eklenen Haberler