131019098
2 Mayıs 2024, Perşembe

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ TARTIŞILDI

14 Mayıs 2016, Cumartesi 06:41

     


HABAŞ Hamdi Başaran Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezi Konferans Salonu’nda İş Sağlığı ve Güvenliği Paneli düzenlendi.

İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) Haftası kapsamında, İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Aliağa İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü İSG Birimi ve Dokuz Eylül Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü işbirliğiyle düzenlenen panele İlçe Milli Eğitim Müdürü Ogün Derse, HABAŞ Hamdi Başaran Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezi Müdürü Kazım Sayın, Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi alan şefleri, öğretmen ve öğrenciler katıldı.

SOMA FACİASI ANILDI

Dr. Doğan Seyfettin Aldağ’ın moderatörlüğünü yaptığı panelde Milli Eğitim Müdürlüğü İSG İl Koordinatörü Adnan Sağlam, Maden Mühendisi Raif Karvan ve Dokuz Eylül Üniversitesi İSG Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. M. Kemal Özfırat konuşmacı olarak yer aldı. İş sağlığı ve güvenliği konusunda eğitim kurumlarında farkındalık yaratmak amacıyla düzenlenen panelde iş sağlığı yönetim sistemlerinin işletmelerdeki önemi, Türkiye’deki iş kazaları nedenleri ve alınacak önemler tartışıldı. Soma’da 301 işçinin hayatını kaybetmesine neden olan facianın 2. Yıl dönümü olduğunun da hatırlatıldığı panelde, yaşamını yitiren işçiler de anıldı.

ÖZFIRAT, “BİLİMSEL VE PLANLI OLMANIZ GEREKİYOR”

Türkiye’de iş güvenliği ve dikkat edilmesi gereken hususlara değindiği konuşmasında Dokuz Eylül Üniversitesi İSG Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. M. Kemal Özfırat, iş kazalarını önlemenin en önemli yolunun doğru tedbirler almak olduğunun altını çizdi. 2013 yılında ülkemizde bin 235 kişinin iş kazaları ve meslek hastalıkları sonucu hayatını kaybettiğini ifade eden Özfırat, “Bu sayının 103’ü kadın işçi, bin 132’si erkek, 59’u çocuk, 22’si ise göçmendir. ” dedi. İş güvenliğinin rastgele değil planlı ve bilimsel çalışmalarla sağlanması gerektiğini belirten Özfırat, iş kazalarının beklenmedik anlarda ani bir şekilde gerçekleştiğine dikkat çekti.

KARVAN “OSGB’LER RANT PEŞİNDE KOŞUYOR”

İş sağlığı yönetim sistemlerinin işletmelerdeki önemi hakkında bilgiler verdiği konuşmasında Maden Mühendisi Raif Karvan ise iş güvenliğinin bir süreci ifade ettiğini belirtirken, “Yaşanılan kaza ve olaylara karşı alınacak önlemler birkaç kişi veya yetkiliyle sağlanamaz. Ülkemizde her saniye binlerce kaza oluyor. Bunların nedenlerini araştırmıyoruz, sadece bir suçlu arıyoruz. Önce sebepleri araştırmalı, suçlu aramadan tekrar yaşanmaması için alınacak önlemlere odaklanmalıyız” dedi. İş güvenliği hizmetlerinin nasıl sağlanması gerektiği konusuna da değinen Karvan, “İş kazalarını önlemenin yolu iş güvenliği hizmeti almaktan değil, köklü bir sistem kurmaktan geçiyor. İş güvenliği bir yönetim sistemidir ve bir bütün olması gerekir. Bu konuda hizmet veren uzman ve OSGB’ler piyasada cirit atıyor, ticari rant peşinde koşuyor. İş kazalarının ise her geçen gün daha da arttığını görüyoruz. İş güvenliği ülkemizde henüz yeni tanınıyor.” şeklinde konuştu.

(EMEL OTURAK) 







 
Son Eklenen Haberler