131019098
19 Mart 2024, Salı

ADNAN SAKA: “ÇOCUĞUNUZU MESLEKİ EĞİTİME YÖNLENDİRİN”

16 Temmuz 2018, Pazartesi 06:23

     


Öğrencilerin üniversite tercih dönemi öncesi Aliağa Ekspres’e açıklamalarda bulunan Aliağa Ticaret Odası (ALTO) Meclis Başkanı Adnan Saka, sanayi kuruluşlarının yaşadığı nitelikli ara eleman sıkıntısının çözümü için ailelere çocuklarını kabiliyetine göre değerlendirerek mesleki eğitime yönlendirmesi çağrısında bulundu.

TOBB Mesleki Eğitim Kurul Başkanı ve Aliağa Ticaret Odası (ALTO) Meclis Başkanı Adnan Saka, okul tercihi yapacak olan öğrencilere tavsiye niteliğinde açıklamalarda bulundu. Sanayi kuruluşunda yaşanan nitelikli eleman sorununu her platformda dile getiren Saka, geçtiğimiz günlerde Hürriyet Gazetesi köşe yazarlarından Nedim Bubik’e de konuyla ilgili bir mektup gönderdi. Bubik, Adnan Saka’nın nitelikli eleman sorununun çözümüne yönelik açıklamalarını köşesine taşıdı.

“KARAR VERİRKEN RAHAT OLUN”

Nitelikli ara eleman sıkıntısı ile ilgili Aliağa Ekspres’e de açıklamalarda bulunan ALTO Meclis Başkanı Adnan Saka, üniversite ve yüksekokul tercih dönemi öncesi velilere ve öğrencilere seslendi. Saka, “Değerli tercih yapacak genç arkadaşlar ve değerli veliler, tercih zamanı geldi çattı. Sınavlara girdiniz. Aldığınız puan ortaya çıktığı zaman birçok kişiden bir takım bilgiler veya düşünceler dinleyeceksiniz. Bu durumda karar verirken dünyanın sonuymuş gibi değil dünyanın başındaymış gibi düşünün ve rahat olun.” dedi.

“EN ÇOK İSTEDİĞİNİZ MESLEĞE YÖNELİN”

Öğrencileri, tercih yaparken puan sıralamasına veya komşunun çocuğunun hangi okula girdiğine, akrabanın çocuğunun hangi tercihi yaptığına bakmaması gerektiği konusunda uyaran Saka, “Nerede yaşadığınıza o yörede hangi iş kollarının bol olduğuna, okul bitince nerede ve nasıl çalışabileceğinize bakın. Başkalarının tercihleri veya düşünceleri sizi etkilemesin. Kendi isteğiniz nedir diye oturun düşünün, kendinize sorun, benim tutkum ne? Ben hangi işi en iyi ve en çok huzurla en çok arzu ederek yaparım, neyi hayal ederim, hayattan beklentilerim nedir, diye düşünün. Hangi mesleği en çok istiyorsanız o mesleğe yönelmeye çalışın. Üniversite mezunu olmak tabi ki güzel bir şey ama, bazı bölümlerden mezun olanların hemen iş imkanı olmuyor, piyasada binlerce mezunu olup iş bulunamayan bir üniversiteden mezun olacağınıza en çok istediğiniz, tutkuyla yapabileceğiniz bir meslek yüksek okulunu tercih edip bu okuldan mezun olabilirseniz her zaman iş bulma imkanınız daha çok olur.” ifadelerini kullandı.

“İŞVEREN SİZİ DEĞİL SİZ İŞVERENİ TERCİH EDERSİNİZ”

Ancak meslek okullarını tercih konusunda da önemli bir nokta olduğuna dikkat çeken Adnan Saka, “Gerçekten işinizi sevmelisiniz ve bu eğitimi alırken kendinizi yetiştirmelisiniz. Bir kere Türkiye’mizin yaz tatilleri çok uzun. Meslek okurken yaz aylarında muhakkak meslek alanında çalışmalısınız. Kendinizi ekstra kurslarla geliştirmelisiniz. Aliağa gibi bir sanayi kentinde iyi yetişmiş meslek personeli olduğunuzda işinizin her zaman çok kolay olacağını unutmayınız. İnanın işveren sizi değil siz işvereni tercih eder olursunuz. Kaldı ki illa üniversite mezunu olmak istiyorsanız çalışırken de fark derslerini vererek yüksek lisans dahil kolayca yapabilirsiniz.” diye konuştu.

“HEM SİZ HEM ÇOCUĞUNUZ KAZANÇLI ÇIKAR”

Adnan Saka, ailelerin “Çocuğum üniversite okusun da ne okursa okusun” dememesi gerektiğini belirterek, “Okul tercihleri tabi ki önemli ama illa namı meşhur olan bir üniversiteye veya yüksekokula değil eğitimi iyi olan, inovasyonu olan, yeni meslekleri olan, özellikle de disiplinli, kampüsü düzgün, arkadaş ortamı iyi olan yüksekokulları tercih ederseniz size çalışma hayatının yalnız mesleki yönünü değil aynı zamanda disiplinini de öğretecektir. Değerli gençler ve de değerli gençlerin aileleri, çocuklarınızın hayatta mutlu olmalarını sağlıklı olmalarını, kendi ayakları üzerinde durabilmelerini sağlamak için lütfen ‘Çocuğum üniversite okusun da ne okursa okusun’ demeyin. Çocuğunuzu kabiliyetine göre değerlendirerek mesleki eğitime yönlendirin. İyi bir mesleki eğitim almasını sağlayın. İnanın hem siz hem çocuğunuz kazançlı çıkar ve mutlu olursunuz.” dedi.

(VOLKAN GÜNDÜZ)







 
Son Eklenen Haberler