131019098
2 Mayıs 2024, Perşembe

TSGI’DAN ÇİFTE STANDART

16 Kasım 2016, Çarşamba 06:12

     


LOTUS A.Ş.’de çalışan işçilere, işten çıkarıldıklarında tüm haklarının ana taşeron firma TSGI tarafından ödeneceği söylenmesine rağmen, işçilerin bir bölümü hala özlük haklarını almakta sıkıntı yaşıyor.

STAR Rafinerisi’nin taşeron firmalarından LOTUS A.Ş.’ye bağlı olarak çalışan personel, geçtiğimiz aylarda rafineri yetkililerine gönderdikleri bir dilekçe ile yasal haklarının ana firma olarak Star Rafinerisi ya da TSGI tarafından ödenmesi için talepte bulunmuştu. Ancak tüm bu girişimlere rağmen STAR Rafineri’nin ana taşeronu TSGI işçilerin bir kısmının özlük haklarını ödemeye yanaşmıyor. Kıdem, ihbar ve yıllık izin ücreti gibi haklar firma tarafından ödenmiyor. Geçtiğimiz günlerde alacakları nedeniyle Star Rafinerisi önünde eylem yapan esnaflardan sonra özlük haklarını alamayan işçiler de eylem yapma hazırlığında.

HEM STAR, HEM TSGI HAKLARIN ÖDENECEĞİNİ SÖYLEDİ

13 Haziran 2015 ile 31 Ağustos 2016 tarihleri arası Lotus A.Ş.’de İŞKUR tarafından yönlendirilerek engelli kadrosunda çalışan bir işçinin anlattıklarına göre, taşeron firma işçinin işe giriş tarihini 20 Temmuz 2015 olarak gösterdi. Ana yüklenici firma olan TSGI, taşeron firması LOTUS A.Ş.’nin sözleşmesini feshettiği için, taşeron firma 31 Ağustos 2016 tarihinde tüm personelin çıkışını verdi. İşçilere, işten çıkarıldıklarında tüm haklarının gerek ana firma Star Rafinerisi, gerekse ana taşeron firma TSGI tarafından ödeneceği söylendi.

HAKLARINI İSTEYİNCE İŞTEN ÇIKARILDI

Engelli kadrosunda çalışan işçi, anlattığına göre, taşeron firmanın engelli kadrosunda temizlik görevlisi ve ambar sorumlusu pozisyonunda çalıştı. Ana yüklenici firma TSGI, işçiyi 22 Eylül 2016 tarihinde kendi bünyesinde işe alıp, 26 Eylül 2016 tarihinde işten çıkardı. Çıkarılmasına sebep olarak da LOTUS A.Ş. firmasından çıkış aldığında kıdem, ihbar, yıllık izin gibi haklarını TSGI’dan e-mail göndererek istemesi gösterildi.

İŞÇİLER YASAL HAKLARININ ÖDENMESİNİ İSTİYOR

Ana yüklenici firma TSGI, alt taşeronu olan Lotus A.Ş.’nin bazı çalışanlarına haklarını ödedi, bazılarına ise ödemedi. Yasaya göre, ana yüklenici firma, alt taşeronda çalışan işçilerin haklarından sorumlu olmasına rağmen engelli işçinin hiçbir hakkı ödenmedi. Bu kapsamda, TSGI’dan özlük haklarını alamayan işçiler, kıdem, ihbar, yıllık izin gibi yasal haklarının ödenmesini istiyor. Aksi durumda yasalar çerçevesinde haklarını arayacaklarını belirten işçiler, alacaklarının ödenmesi için iş mahkemelerine, Çalışma Bakanlığına, Sosyal Güvenlik Kurumu’na, İŞ KUR’a başvurarak, yasal yollardan haklarını arayacaklarını söylüyorlar.

(VOLKAN GÜNDÜZ)







 
Son Eklenen Haberler