131019098
2 Mayıs 2024, Perşembe

ÇEVRECİLERİN ORTAK SESİ ALİAĞA’DAN YÜKSELDİ

17 Mayıs 2016, Salı 07:02

     


Ülkenin dört bir yanından gelen binlerce yaşam savunucusu, ‘Kömürden kurtul, geleceğini kurtar’ demek için buluştu.

Dünya genelinde 4-15 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilen fosil yakıt karşıtı eylemlerin sonuncusu, Aliağa ve Foça arasındaki Ilıpınar Bölgesi'nde yapıldı. Fosil Yakıt Karşıtı İnisiyatif’e destek veren çevre örgütleri tarafından planlanan eylem için Foça’nın Ilıpınar Köyü’nde buluşan yaklaşık 2 bin çevreci, 2.5 kilometre uzaklıktaki cüruf sahasına kadar yürüdü.

“BURADA İNSAN YAŞIYOR”

Türkiye’nin farklı bölgelerinden ve yurtdışından gelen çevrecilerin katıldığı eyleme, CHP İzmir Milletvekilleri Musa Çam, Zeynep Altıok, Mustafa Balbay, Aytun Çıray, Atila Sertel, Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirdağ, Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin, Dikili eski Belediye Başkanı Osman Özgüven ve Aliağa eski Belediye Başkanı Hakkı Ülkü de katıldı. ALÇEP, FOÇEP, EGEÇEP gibi çevreci örgütler başta olmak üzere 80 kuruluşun destek verdiği yürüyüşte bölge halkına destek için Ilıpınar'a gelenler arasında Soma ve Yırcalı köylüler de yer aldı. Yaklaşık bir saatlik yürüyüşün sonunda cüruf dağlarının olduğu alana ulaşan çevreciler, “Burada insan yaşıyor” diyerek termik santrallerin yarattığı tahribata dikkat çekmeye çalıştı. Praksis müzik grubunun seslendirdiği şarkılar eşliğinde halayların çekildiği eylemde, binlerce çevreci "Kömürden kurtul geleceğini kurtar" mesajı verdi.

‘FOSİL YAKIT ÇAĞI SONA ERDİ’

İnisiyatif adına basın açıklamasını yapan Foça Çevre Platformu (FOÇEP) üyesi Ezgi Türetken, fosil yakıt çağının sona erdiği vurgulanarak, yöre halkının yanı başındaki sanayi tesislerinden ve termik santrallerden kaynaklanan ağır kirlilikle birlikte yaşamak zorunda bırakıldığını belirtti. Tüfekçi, “Toplumsal refahımız, sağlığımız, temiz bir çevrede yaşama özgürlüğümüz feda edilirken, enerji ihtiyacı savıyla, yaşamımız ve geleceğimiz tehdit ediliyor. Oysa ki; fosil yakıt çağının sona erdiği artık apaçık ortada. Dünyanın başlıca kömür şirketleri artık kömürden kâr edemez halde bir bir iflas ederken, pek çok ülke yeni termik santral projelerini tamamıyla rafa kaldırıp, götürüsü getirisinden fazla olan mevcut santrallerini de sonsuza dek kapatma kararı almaya başladı” dedi.

“KÖMÜR GELECEĞİMİZİ TEHLİKEYE ATIYOR”

Türkiye’deki mevcut 21 kömürlü termik santrale eklenmesi planlanan 80’e yakın yeni santralin yarattığı tehdite ilişkin Tüfekçi, “Kömür, havamızı ve suyumuzu kirletirken hem güvensiz ve ucuz istihdam vaadiyle iş gücümüzü madenlere bağımlı kılıyor, hem de geri dönüşü olmayan iklim değişikliğine en büyük tehditlerden birini oluşturarak geleceğimizi tehlikeye atıyor. Bu santral ve madenler insanlığa ait kültür mirasları üzerine kuruluyor. Sokağımızda, mahallemizde kirli hava soluyor, termik santrallerin külüne, tozuna maruz kalıyoruz. Kömürlü termik santraller, küresel sıcaklık artışlarının geri dönülemez bir noktaya gelmesini tetikleyerek bizlerin ve çocuklarımızın yaşam hakkına set çekiyor” diye konuştu.

CÜRUF ETRAFINDA İNSAN ZİNCİRİ

Eylemde, mevcut sanayi ve enerji kirliliğine ek olarak 4 yeni termik santral projesinin planlandığı Aliağa’dan çağrı yapılarak, “Tüm dünya ile birlikte tüm Türkiye’yi fosil yakıtlardan kurtulmak için harekete geçmeye çağırıyoruz” denildi. Praksis grubunun konserinin ardından topluluk, bölgedeki cüruf dağlarına doğru “dur” yazısı oluşturdu. Yaşam savunucuları, kömür başta olmak üzere fosil yakıtlar ve buna dayalı enerjiyle çalışan termik santrallere, Aliağa'nın kirli sanayi atıklarından oluşan cüruf dağları önünde açılan ‘Yeter’ pankartıyla dur dedi. Foça İlçe Jandarma ekiplerinin bölgede geniş güvenlik önlemleri aldığı etkinlik, cüruf etrafında insan zinciri yapılmasının ardından olaysız sona erdi.

(EMEL OTURAK) 







 
Son Eklenen Haberler