131019098
19 Mart 2024, Salı

FETÖ OKULUNU KAHVALTI İÇİN TERCİH ETMİŞ

20 Şubat 2018, Salı 06:58

     


İzmir'de, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimine ilişkin, örgüt elebaşı Fetullah Gülen'in bir numaralı sanık olduğu, 148'si tutuklu 280 kişinin yargılandığı davanın görülmesine devam edildi.

İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesince, Aliağa Ceza İnfaz Kurumu Kampüsü'ndeki salonda görülen duruşmaya, bazı tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile avukatları katıldı. Ses ve Bilişim Görüntü Sistemi'yle (SEGBİS) kayda alınan duruşmada, tutuklu sanık eski Ege Deniz Bölge Komutanı tuğamiral Süleyman Manka, esasa yönelik yaptığı savunmada, 15 Temmuz 2016'da yaşanan darbe girişimine hiçbir şekilde destek vermediğini, emri altındaki bin 500 personelin kanunsuz bir eylem gerçekleştirmediğini ileri sürdü.

Soruşturma aşamasında "Kuzgun" kod adıyla gizli tanık olmasının ardından yargılama sırasında kimliğini açıklayan tutuklu sanık eski Amfibi Deniz Piyade Tugay Komutanı tuğamiral Halil İbrahim Yıldız tarafından sözde sıkıyönetim görevi teklifi edildiğinde, bu görevi yapmayacağını kesin bir ifadeyle reddettiğini söyleyen Manka, "Eğer darbe teşebbüsüne destek verseydim bu görevi yapardım. Oysa teşebbüs başladığında ben evimde oturuyordum." dedi.

Ülke çapındaki olayları öğrenmesinin ardından komutanlık görevi gereği saat 23.55'te birliğine gittiğini söyleyen Manka, "Birliğe girişi ve buradan çıkışı engellemek için kontroller yaptım. Birliği, kırmızı alarm güvenlik durumuna geçirdim. İddianameyi hazırlayan cumhuriyet savcısı bunu yanlış anlamış. Oysa ki, dışarıdan gelecek sabotaja karşı koyma önlemi aldım. Bu da darbecilere karşı alınan bir önlemdir." ifadelerini kullandı. Sözde sıkıyönetim direktifli emri okuyup incelemesinin ardından bunu birliklere yaymadığını, bu emre uyulmaması gerektiği konusunda direktiflerinin olduğunu iddia eden Manka, silah arkadaşlarına darbe girişiminin karşısında olacağına ilişkin sözler söylediğini, o gece doğru emirler verdiğini öne sürdü.

"Kahvaltı veren tek okul"

Tanık ifadeleri ve hakkında tutulan tahkikat raporunun lehine olduğunu, örgütün kriptolu haberleşme programı ByLock kullandığına ilişkin yapılan tespite itiraz ettiğini anlatan Manka, çocuğunu FETÖ ile bağlantılı olduğu gerekçesiyle KHK ile kapatılan Nokta Kolejine göndermesine ilişkin şu savunmayı yaptı: "Kız çocuğumu, 5 yıl devlet okulunda okuduktan sonra İzmir'de Nokta Kolejine gönderdim. Modern bir okul oluşu, devlet memurlarına indirim uygulaması ve İzmir'de kahvaltı veren tek okul olması nedeniyle Nokta Koleji'ni tercih ettim. Okulun sahibi ya da müdürünü tanımıyorum. Buranın FETÖ okulu olduğunu da bilmiyorum." Hakkındaki suçlamaları reddeden Manka, beraatini istedi.

(AA)







 
Son Eklenen Haberler