TEOG TERCİHİ
8 Temmuz 2016, CumaTweet |
TUNCAY TÜRKMEN
İlk 5 tercih çok önemli.
Tercih sıralamasında ilk 5 tercih ön plana çıkıyor.
Geçen yıl yapılan tercihlerdeki istatistiki verilere göre yaklaşık 1 milyon öğrencinin % 66’sının yerleşimi, ilk 5 tercihindeki okullara gerçekleşti.
2015-TEOG’da, Yerleştirmeye Esas Puanı (YEP) hesaplanan 1 milyon 288 bin 315 öğrenciden, 1 milyon 108 bin 182’si tercih başvurusunda bulundu. Tercihte bulunan öğrencilerin % 94’ü (1 milyon 36 bin 809 öğrenci) tercihlerinden birine yerleştirildi.
İlk 5 tercihine yerleşen öğrenci sayısı % 66 ile 736 bin 796, ilk 10 tercihine yerleşen öğrenci sayısı % 87 ile 960 bin 136. Tercih yaptıkları halde tercihlerinden birine yerleşemeyen 71 bin 373 öğrenci ile hiçbir tercihte bulunmamış ve herhangi bir özel öğretim kurumuna kaydını yaptırmamış öğrenciler açık öğretim kurumlarına yerleştirildi. Yerleştirme sonunda okullarda 248 bin 908 boş kontenjan kaldı.
Öğrenciler, tek listede okul türü ve il sınırlaması olmadan 25 okul tercih edebilecek. Tercihler internet üzerinden yapılacak. Tercih işlemleri ekranında öğrencilere, “Özel okula kayıt yaptırdım tercih yapmayacağım” ve “Tercih yapmak istiyorum” şeklinde iki seçenek sunulacak. Adaylar, “Tercih yapmak istiyorum” seçeneğini işaretlerse, okul tercihi yapılabilmesi için 25 okul tercihini gösteren ekran açılacak. “Özel okula kayıt yaptırdım” şıkkını işaretleyene tercih ekranı açılmayacak. İki seçeneği de kullanmayanlar, yani hiç tercih yapmayan adaylar, sistem tarafından otomatik olarak Açıköğretim Liselerine kayıt edilecek.
Tercih yapıp, nacak herhangi bir ortaöğretime yerleşemeyenler, Öğrenci Yerleştirme ve Nakil Komisyonu’nca boş kalan kontenjanlar için il veya ilçe sınırları içerisinde 5 tercih alınarak YEP üstünlüğüne göre merkezi yerleştirme sistemi ile yerleştirilecek. Kayıtlar otomatik olarak yapılacak.
Yerleştirmelerde YEP’lerin eşit olması halinde 8’inci sınıf “Ağırlıklandırılmış Ortak Sınav Puanı”, bunun da eşit olması halinde sırasıyla 8’inci, 7’nci ve 6’ncı sınıflarda “Yıl Sonu Başarı Puanı (YBP)” üstünlüğü, eşitliğin devam etmesi halinde tercih önceliği, özürsüz devamsızlık yapılan gün sayısının azlığı yine eşitlik bozulmaz ise öğrencinin doğum tarihine göre yaşça küçük olana öncelik verilecek.
Özel Eğitim ihtiyacı olan öğrenciler (Kaynaştırma Öğrencileri), Açıköğretim Liselerine gönderilmeyecek. Yerleştirilmeleri “Yerleştirme ve Nakil Komisyonu” kararı ile sağlanacak. Bu öğrencilerin puanları, yerleştirildikleri okulların puanlarına hiçbir şekilde etki etmeyecek.
Unutulmaması gereken noktalardan biri, yerleştirme işlemlerinin bir kez olacağı ve yedek yerleştirme işleminin yapılmayacağıdır. Bir diğer nokta ise, yerleştirme işlemleri tamamen Yerleştirmeye Esas Puanı (YEP) üstünlüğü ile yapılacağıdır. Burada önemli olan nokta tercih önceliğidir. Yani aday hangi okulu çok istiyor ise tercih sıralamasını ona göre şekillendirmelidir. Tabi ki okulların kontenjanlarını da göz ardı etmemek gerekir.
“İyi bir lise, iyi bir üniversitenin kapısını aralayan en önemli anahtardır.” Sevgili Öğrenciler, bu ip ucuyla tercihlerinizi yapmanız gerektiğini aklınızdan çıkarmayınız. Sağlıklı tercihler için Başarılar Dilerim…
Yerleştirme Sonuçlarının İlanı, 08 AĞUSTOS 2016.
PSİKOLOJİK DANIŞMAN / Tuncay TÜRKMEN